Luonto ja aktiviteetit kohtaavat Kierikissä

Kivikautinen seikkailu odottaa! Lähde ikiaikaiselle matkalle Yli-Iin Kierikkiin, joka sijaitsee muinaisella asuinpaikalla Iijoen rannalla.

Ilmakuva kivikauden kylästä

Muinaiskeskukselta vie kylään leveä lankkupolku, jota pitkin on helppo kulkea, esimerkiksi lastenvaunujen kanssa. Lankkupolku kulkee metsän keskellä ja onnekkaimmat pääsevät samalla myös ihmettelemään luonnon eläimiä, kuten uteliaita poroja ja vilkkaita sisiliskoja.

Kivikauden kylässä esihistoria herää jälleen eloon. Voit testata selviytymistaitosi ja kokeilla kiviesineen hiontaa, muinaisjousella ampumista, melontaa sekä punamultamaalausta. Kylän lähiympäristössä kulkee ansapolku, jonka varrella esitellään vanhoja ansapyyntimenetelmiä.

Hiekkarannan kivikautisten talojen ennallistukset perustuvat kooltaan ja muodoltaan kaivaushavaintoihin. Taloissa voi piipahtaa sisällä aistimassa menneiden aikojen tunnelmaa.

Kylässä on kesällä tavattavissa muinaisoppaita, jotka kertoilevat Kierikin menneestä elämästä.

Kylässä on mahdollista viettää rauhallinen evästauko nuotion äärellä. Nuotiopaikkoja on asumuksissa sekä rantahietikolla. Kylästä löytyy aina nuotiopuita ja ne ovat vierailijoiden käytettävissä. Kierikissä liekki ei sammu koskaan.

Muinaiskeskuksessa voit tutustua näyttelyihin. Kesällä 2024 avattava uutuusnäyttely Luontoretki kivikaudelle kertoo Suomen luonnosta ja sen muutoksista jääkaudelta alkaen. Ohjelmistossa on myös neljä filmiä. Muinaiskeskuksesta löydät lisäksi myös tiedekauppa Pihkan ja kahvilan.

Myös koirat voivat tassutella kivikaudelle. Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita Muinaiskeskuksen tiloihin ja muutkin karvatassut kivikauden kylään. Koirien tulee kuitenkin olla kytkettyinä kylässä. Kesän kuumuudessa karvakaveri varmasti arvostaa pientä pulahdusta Iijokeen. Kylän huoltorakennuksesta saa raikasta vettä.

Kierikki sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Oulun keskustasta. Sinne ei pääse julkisilla ajoneuvoilla, joten suosittelemme saapumaan paikalle autolla tai vaikkapa moottoripyörällä.

Osoite: Pahkalantie 447, Oulu (Yli-Ii)

Kivikauden kylän ennallistettuja asumuksia. Kesäpäivä, pilvinen taivas.

Kivikauden kylä

Tutustu tarkemmin