Luonto ja aktiviteetit kohtaavat Kierikissä

Kivikautinen seikkailu odottaa sinua! Lähde päiväretkelle Yli-Iin Kierikkikeskukseen, joka sijaitsee luonnonkauniilla Iijoen rannalla.

Ilmakuva kivikauden kylästä

Kivikauden kylä sijaitsee kauniilla hiekkarannalla Iijoen varrella. Kierikkikeskuksen päärakennukselta vie kylään leveä ja hyvin hoidettu lankkupolku, jota pitkin on helppo kulkea, esimerkiksi lastenvaunujen tai perheen pienimpien kanssa. Lankkupolku kulkee metsän keskellä ja onnekkaimmat pääsevät samalla myös ihmettelemään luonnon eläimiä, kuten uteliaita poroja ja vilkkaita sisiliskoja.

Kivikauden kylässä muinaisuus herää eloon! Tarjolla on runsaasti aktiviteetteja, joista jokainen löytyy varmasti omat suosikkinsa. Kylässä voi kokeilla kiviesineen hiontaa, muinaisjousella ampumista, melontaa sekä punamultamaalausta. Kylän lähiympäristössä kulkee ansapolku, jonka varrella esitellään vanhoja, kekseliäitä ansapyyntimenetelmiä.

Hiekkarannan kivikautisten talojen ennallistukset perustuvat kooltaan ja muodoltaan kaivaushavaintoihin. Taloissa voi piipahtaa sisällä aistimassa menneiden aikojen tunnelmaa ja niissä on nuotiopaikkoja.

Kuvassa kaksi aikuista ja kaksi lasta valmistavat keramiikkaesineitä ulkona auringon paisteessa

Kylässä on kesällä tavattavissa kivikauden ihmisten tapaan pukeutuneita nahkapukuisia oppaita, jotka perehdyttävät kivikauden elämään sekä kertoilevat Kierikin muinaisuudesta.

Kylässä on mahdollista viettää rauhallinen evästauko nuotion äärellä. Nuotiopaikkoja on asumuksissa sekä rantahietikolla. Kylästä löytyy aina nuotiopuita ja ne ovat vierailijoiden käytettävissä. Pakkaa siis mehupullo, eväsleivät ja makkarat mukaan!

kaksi lasta melomassa ruuhella

Kierikkikeskuksen päärakennuksessa voit tutustua näyttelyihin. Kesällä 2024 avattava uutuusnäyttely Luontoretki kivikaudelle kertoo Suomen luonnosta ja sen muutoksista jääkaudelta alkaen. Kierikkikeskuksen ohjelmistossa on myös neljä filmiä. Päärakennuksesta löydät lisäksi myös museokauppa Pihkan ja kahvilan.

Myös koirat voivat tassutella kivikaudelle. Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita päärakennuksen museotiloihin ja muutkin karvatassut kivikauden kylään. Koirien tulee kuitenkin olla kytkettyinä kylässä. Kesän kuumuudessa karvakaveri varmasti arvostaa pientä pulahdusta Iijokeen. Kylän huoltorakennuksesta saa raikasta vettä.

Kierikkikeskus sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Oulun keskustasta. Kierikkikeskukseen ei valitettavasti pääse julkisilla ajoneuvoilla, joten suosittelemme saapumaan paikalle autolla tai vaikkapa moottoripyörällä.

Vierailuun on hyvä varata runsaasti aikaa, sillä näkemistä ja kokemista riittää, vaikka koko päiväksi.

Osoite: Pahkalantie 447, Oulu (Yli-Ii)

Pariskunta kivikauden kylässä. Kesä. Aurinko paistaa.

Kivikauden kylä

Tutustu kivikautiseen arkeen ja asumiseen

Lue lisää